2024-06-23 - Køretur til Veterandag i Mariager

2024-06-23 – Køretur til Veterandag i Mariager

Som en opfølgning på sidste års Løvfaldstur, som gik til Mariager Saltcenter, med efterfølgende middagsmad i en af togvognene hos Mariager-Handest Veteranbane, og efterfølgende rundvisning i veteranbanens garager, havde Anita og Jan Laursen arrangeret køretur til Mariager-Handest Veteranbanes årlige Veterandag søndag den 23. Juni. Vi startede med morgenkaffe i klubhuset kl. 8:45. Kl. 9:20 startede de fremmødte 9 biler og 20 personer afsted på køreturen. Turen gik ad Aagade mod Gl. Hvam, men lige før Gl. Hvam drejede vi til venstre, og tog Holmgaardsvej mod Hvam Stationsby. Herefter krydsede vi Hovedvej A13 og kørte mod Hvilsom. Efter Hvilsom drejede vi mod Snæbum, hvor vi kørte forbi Snæbum Sø, som ligger flot i midten af byen. Videre mod syd, hvor vi krydsede Skivevej, og kom forbi Nordisk Dyrepark, inden vi kom til Hvornum. Herfra gik turen videre til Nørre Onsild, hvor vi drejede til højre, og kørte mod sydøst. Da vi nåede Viborg Landevej krydsede vi den, og kom ind på et lille stykke grusvej, for at undgå at køre på de store veje. Grusvejen førte os over til Randersvej, som vi krydsede, inden vi kom til Glenstrup Sø. Glenstrup Sø er en ca. 4,5 km lang sø, beliggende i en tunneldal ca. 5 km syd for Hobro, parallelt med Mariager Fjord. Den er med 384 ha den 3. største sø i Nordjylland, og med en dybde på op til næsten 31 meter en af landets dybeste. Det var en flot tur langs Glenstrup sø, inden vi satte kurs mod Fjelsted. Fjelsted er en meget speciel by, idet vejen går ind midt gennem byens gadekær. Herefter var vi meget tæt på Mariager, og vi fortsatte ned mod havnen, hvor vi skulle parkere. Vi ankom til Mariager ca. kl. 10:30, og da vi skulle med toget kl. 10:50, havde vi ca. 20 minutter til at hente billetter, og komme på toilet. Da vi havde parkeret, gik føreren af hver bil ind på billetkontoret, for at købe billetter til toget. Føreren af hver bil fik en gratis billet til toget. Vi skulle oplyse nummerpladen på vores køretøj, og det skabte lidt panik, for der var ikke mange, der kunne huske nummerpladen. Gitte Sørensen sendte sønnen Mads afsted for at tage billeder af bilerne, og så blev det problem løst. Jan havde aftalt med Max Rasmussen fra Mariager-Handest Veteranbane, at de ville reservere en halv togvogn til os, så vi var sikker på, at alle kom med det første tog, og at vi alle kunne sidde samlet. Da vi kom ind i toget, var der nogle, der havde sat sig i det reserverede område, og selvom vi påpegede det overfor dem, så var de ligeglade. Da alle folk fra Aalestrup Classic var kommet ind i togvognen, var der ikke plads nok, så vi påpegede igen, at denne vogn var reserveret til os, hvorefter de gik ud, og på vej ud fik vi lige at vide, at vi var “nogle idioter”. Det syntes Søren Sørensen ikke var rimeligt, så han gik efter dem, for at spørge dem om, hvad de mente med det. De svarede, at det havde de aldrig sagt, på trods af, at flere af os, havde hørt det. Jeg tror de blev lidt flove over, både at de havde ignoreret skiltene på dørene til togvognen, og ignoreret vores tiltale, så de skyndte sig væk. Herefter startede togturen mod Handest, og det første stykke kørte vi langs Mariager Fjord, så der var en flot udsigt over Fjorden. Derefter kom vi gennem noget skov, hvor vi ikke rigtig kunne se noget, men det var også flot at køre gennem skoven. Undervejs kom der en rundt, og checkede vores billetter, og der blev klippet i dem lige som i gamle dage. Senere kom vi gennem Fjelsted, som har et trinbræt, men vi fortsatte mod True, hvor vi gjorde et kort stop. Ca kl. 11:35 ankom vi til Handest Station, hvor vi skulle holde middagspause. De fleste tog madkurven med ud til bordene og bænkene på stationen, for at spise der, men da vi havde fået at vide, at der var rigtig mange, der skulle med toget fra Handest, var vi nogle stykker, der blev siddende i toget, så vi kunne holde vores pladser i tilfælde af, at der igen var nogen, der ignorerede skiltene om at togvognen var reserveret. Efter en halv times pause, hvor der blev koblet en ekstra vogn på, gik turen retur. Undervejs mødte vi flere gange en Ford A, som holdt tilbage ved de forskellige overskæringer, og da vi ankom til Mariager, holdt den også på stationen. Det var en rigtig fin tur med toget, men vi var glade for, at vi ikke skulle køre rigtig langt med toget, for det bumlede en del, men sådan var det jo dengang. Vi var tilbage i Mariager kl. 12:55, og aftalte at turen skulle fortsætte kl. 13:30, så folk lige kunne nå at snakke lidt, kigge lidt på de andre biler der var, og nå på toilet. Jeg havde en aftale om aftenen, så jeg blev desværre nødt til at køre direkte hjem fra Mariager, så referat fra resten af turen har Anita Laursen skrevet. Da folk havde kigget på køretøjerne i Mariager, og fået snakket, gik turen videre. Vi kørte ud af Mariager og fortsatte langs vandet ud til Dania. Det er altid en rigtig flot og hyggelig tur ad den smalle vej i Dania, og ud forbi Dansk Salt, som hvert år producerer mere end 600.000 tons salt på fabrikken ved Mariager Fjord. Derfra kørte vi til Assens, og fortsatte til Hadsund, hvor vi kørte over broen. Det er altid spændende når vi skal gennem en større by med lysreguleringer, men det gik rimelig godt med at komme igennem byen. Vi kørte igennem Østergårde, og kom til Vive, hvor vi holdt til højre mod Rostrup. Fra Rostrup kørte vi igen ad de små hyggelige veje, til vi kom forbi Rockwool. Så kom vi til Vebbestrup, og der var heldigvis en del ledige p-pladser. Så var det med at komme i kø og få købt is. De er heldigvis hurtige til at ekspedere, så der gik ikke længe, inden alle havde fået købt is. Der blev igen hyggesnakket mens man spiste isen, og det var lækkert med en is i det flotte solskinsvejr. Så blev det tid til at sige farvel. Det har været en rigtig hyggelig dag. Tak til alle der var med på turen.

Kenneth Kristensen og Anita Laursen