2024-04-10 - Klubaften - Bjarne og Malene om RoadTrip i Italien

2024-04-10 – Klubaften – Bjarne og Malene om RoadTrip i Italien

Onsdag den 10. April havde vi besøg af Bjarne og Malene Zuccé Dinesen fra Horsens. Det var Henrik Bygholm, der kender Bjarne og Malene fra Småbilklubben, der havde inviteret dem til at komme, og fortælle om deres køretur fra Palermo på Sicilien til Venedig i det nordøstlige Italien. Bjarne og Malene er også medlem af Aalestrup Classic Bil & MC Klub, og vil gerne deltage noget mere i vores arrangementer, men afstanden fra Horsens sætter desværre nogle begrænsninger. I 2019 hentede Bjarne og Malene en Fiat 126 fra 1974 i Italien, og de ville fortælle om en køretur i den fra Palermo til Vendig, som blev på 4500 km og tog 35 dage. Bjarne har skrevet en bog om turen, og bogen fortæller om ruten og seværdigheder under vejs. De har en retrogarage i Horsens med ting fra 1970erne, for 70erne er Bjarnes yndlingsårti. Fra 1970 til 1980 steg antallet af biler i Danmark fra ca. 400.000 til ca. 1.000.000, så det var virkelig et årti, der gjorde stor forskel på mængden af husstande i Danmark, der havde bil. Bjarne har haft en Fiat 126, som første bil, som 18 årig, og sådan en kunne han godt tænke sig at få igen. Han fandt en på Sicilien som var i god stand, og den købte han med det samme. Bilen stod helt original, var urestaureret, og havde kun kørt 60.000 km. Det var planen at de selv ville hente den, og køre den hjem, men det kunne ikke lade sig køre at få lov at køre i den uden at der var danske nummerplader på. Den blev derfor fragtet til Danmark for at blive toldsynet, indregistreret og få monteret danske nummerplader. Derefter blev den fragtet tilbage til Palermo på Sicilien, så Bjarne og Malenes køretur kunne starte. Bjarnes foredrag skiftede mellem at han fortalte, læste lidt op fra bogen og viste nogle videoklip fra turen. Sicilien er meget flot, men vejene er helt ekstremt dårlige. De har været en på en del køreture i det meste af Europa både i klassisk og i hverdags bil. De har blandt andet kørt en del i Albanien. Der er meget at se i Italien, og kyststrækningen ved Amalfi er helt fantastisk. De besøgte blandt meget andet byen Pompei, som blev delvist begravet af lava fra vulkanen Vesuv i år 79. Derefter kørte de til byen Cassino, hvor fabrikken hvor deres Fiat 126 er bygget. De parkerede på p-pladsen og begyndte at tage billeder af bilen, og straks efter kom der en meget ophidset dame og råbte “Cancellara – Cancellara”. Hun forsøgte at fortælle dem at de ikke måtte tage billeder, og at de straks skulle slette dem igen. De lod blot som om de ikke forstod italiensk, så billederne blev ikke slettet. De besøgte også Colosseum i Rom, og det lykkedes at tage et billede af bilen foran Colosseum uden andre biler på billedet, efter lang tids ulovlig parkering. Heldig at der ikke kom en p-vagt. De besøgte også det sted hvor bilens ejer gennem 45 år har boet, og de så garagen, hvor bilen har stået. Bilen har aldrig kørt i regnvejr, og er altid blevet vasket i hånden. Bilen har i princippet kun haft en ejer, da den blev foræret til naboen før ejeren døde. Naboen har aldrig haft interesse i bilen, så derfor har den bare stået i en garage, indtil han satte den til salg, og Bjarne og Malene købte den. De besøgte også det skæve tårn i Pisa, hvor rigtig mange turister tager billeder, som om de står og holder på tårnet, så det ikke vælter. Her var de uheldige at få en parkeringsbøde, og det syntes de var meget irriterende, da de havde håbet på, at det ville være en fartbøde, hvis de endelig skulle få en bøde. De besøgte også italieneren Flavio, som hjalp med at få bilen fragtet til Danmark. Et besøg på Ferrarimuseet i Modena, blev det også til, og her var der mange der stod i kø, for at købe billet, for at komme ud og køre i en Ferrari. De tænkte at de ville prøve at udleje deres Fiat 126, men der var ikke rigtig nogen interesse. Så var det blevet tid til en pause, og Emilie Bygholm havde bagt og medbragt en lækker kage. Mange tak for det. Efter pause fortsatte Bjarne med at fortælle om turen, som herefter gik til Parma, hvor de smagte den fanstatiske Parmaskinke. De holdt ofte en kørefri dag, når de var i de store byer, så der var tid til at se noget. De besøgte også Fiat’s gamle hovedkontor i Lingotto, hvor de fik lov til at komm op på toppen af bygningen, hvor der er en 1,5 km lang testbane, hvor man prøvekørte bilerne, og hvor man i 70erne ofte tog billeder til reklamer. Bygningen er i dag et butikscenter, så det var ikke muligt at få bilen med derop. De kørte den flotte tur langs Comosøen fra Milano mod Stelviopasset i Alperne, som bragte dem op i 2700 meter over havet. Det var så højt, at de flere gange kørte rundt i skyerne, og det var svært at se noget. Så højt oppe er der ikke meget ilt, og bilen kæmpede en kamp, men den klarede det, og de kom over passet. På vej ned blev det regnvejr, så vinduesviskerne kæmpede en kamp, og der måtte tøres dug af vinduerne, men på trods af det, var det fanstatisk at køre i Alperne. Herefter gik turen videre til Venedig, hvor turen på 4821 km over 35 dage sluttede. Bilen blev sat på en tog, som fragtede den tilbage til Danmark. Bjarne sluttede af med at sige at vi skal sørge for at komme afsted på ture, og sagde at vi i Aalestrup Classic Bil & MC Klub er gode til at lave og komme afsted på ture.

Tak til Bjarne og Malene for et spændende, humoristisk og farverigt foredrag.

Redaktøren