2023-08-06 - Levende Landsby Vesterbølle

2023-08-06 – Levende Landsby Vesterbølle

Igen i år var vi inviteret til at udstille vores biler i forbindelse med levende landsby i Vesterbølle den 6. August 2023. Vi ankom lidt i ti, og ved indgangen fik vi udleveret billeter, så vi kunne få en pølse og en øl eller sodavand til middag, som tak for, at vi ville udstille. Vi kørte ned mod den plads, vi havde sidste år, og da vi kom derned, kunne vi se, at der allerede var nogen, der havde parkeret med deres hverdagsbiler ud til vejen. Det betød at vi blev henvist til en plads inde bag disse biler. Det var såmend også fint nok, men det ville have været bedre, at vi parkerede ud til vejen, så dem, der kom forbi, bedre kunne se vores biler. Da klokken blev lidt over 10, var vi 12 biler, en lastbil og 24 personer, så det var en pæn forsamling. Vi satte borde og stole op, og sad og snakkede lidt, inden vi gik ud for at se på de mange aktiviteter, der var i byen. Som noget nyt var der åbent i Hougaarden, som er byens ældste gård. Foreningen bag levende landsby overtog den for et par år siden, og der er i løbet af det sidste år blevet lavet rigtig meget ved bygningen, hvor blandt andet hele tagkonstruktionen er udskiftet. Der mangler stadig at blive gjort meget, men de er godt på vej. I staldbygningerne var der udstillet flere gamle maskiner til malkning og køling af mælk, samt masser af gamle redskaber. Oppe på loftet i den store bygning kaldet “Laden”, var der mange billeder fra Vesterbølle, og da min fars familie stammer fra Vesterbølle, var det sjovt at finde familiemedlemmer. Vi fandt da også billeder af både min far og hans søskende. Vi fandt også billeder af nogle af mine kusiner på min mors side, da de har gået på Vesterbølle skole inden den blev lukket i 1982, og senere samme år genopstod som Vesterbølle Efterskole. Det var efterhånden blevet middag, og vi gik i teltet for at spise. Der var sat borde og bænke op på gaden, og da der var rigtigt fint vejr, så kunne vi sidde ude og spise. Efter vi havde spist tog vi med på en gratis tur i hestevogn ud på Holmen. Vi havde Kristian Byrialsen Nielsen med som guide, og han øste ud af sin enorme viden om Vesterbølle, Holmen, Lerkenfeldt Ådal og alle dem, der havde boet de forskellige steder. Det var meget interessant at høre om, og min far og Kristian kunne snakke længe om de forskellige folk, der havde boet de forskellige steder, da de jo begge kendte dem allesammen. Holmen var og er græsningsareal for Vesterbølle. Holmen er inddelt af høje græstørvsdiger, hvoraf de ældste er fra middelalderen. Digesystemet blev brugt til at hegne dyrene, og er en seværdighed fra tiden med landsbyfællesskab. I 1978 blev 938 hektar af Ådalen naturfredet. Her i blandt Holmene. I 2019 er der etableret en vandrerute fra Holmen til Ullits og videre til Gedsted og tilbage til Holmen. Turen er på ca 10 km, og vi har besluttet, at vi skal ud og gå den på et tidspunkt. Efter køreturen gik vi i marken for at se på høsten med de gamle maskiner. Der var desværre ikke lige så meget aktivitet, som sidste år, men der blev da høstet med et par maskiner. Herefter gik vi tilbage til byen og op i det gamle missionshus, for at købe kaffe og kage, så vi på den måde kunne støtte lidt op omkring arrangementet. Vejret var stadig fint, så kaffen og kagen blev også indtaget ved bordene udenfor. Herefter gik vi tilbage til bilerne, hvor vi sad og snakkede lidt, inden vi kørte hjem.

Redaktøren