2022-08-06 - Levende Landsby i Vesterbølle

2022-08-06 – Levende Landsby i Vesterbølle

Vi var inviteret til at udstille vores køretøjer til Levende Landsby i Vesterbølle, og det var vi nogle stykker, der havde takket ja til at deltage i. Vi havde aftalt at holde ind når vi kørte forbi Stephen, men han blev fristet til en lille morgenkøretur, så han skrev til mig, at han var ved klubhuset i stedet. Jeg svarede, at så kunne han lige så godt komme på Højtoften, så kunne vi følges ad derfra. Vi kørte fra Aalestrup omkring kl 9, og så var vi i Vesterbølle omkring et kvarter senere. Vi fik parkeret bilerne, og gik over i teltet, hvor der var rundstykker og kaffe til os. Mens vi sad i teltet, kom der en lille byge, men det var hurtigt overstået. I løbet af dagen kom der flere små byger, men det var heldigvis ikke noget der blev til noget, så vi behøvede ikke engang at finde paraplyen frem. Levende Landsby startede i 1971, og dengang foregik det på Herregården Hessel. Der blev stiftet en forening “Foreningen til Levendegørelse af Landsbykulturen i Vesthimmerland”, og allerede året efter blev “høst dagen”, som man kaldte det dengang, udvidet til at foregå over 2 dage. I en årrække trak arrangementet op imod 12.000 gæster over en weekend. I 2002 blev Vesterbølle udpeget af det daværende Viborg Amt til kulturbevaringsværdig landsby, og dermed var det oplagt at flytte arrangementet fra Hessel og til Vesterbølle. Dette skete i 2004, og man kaldte arrangementet for “Gammeldags høst”. I 2021 skulle man have fejret 50 års jubilæum, men det blev aflyst på grund af Corona, så jubilæet skulle fejres i år, ved at skrue op for antallet af udstillere osv. Klubben har før deltaget til gammeldags høst, men det har mest været med de lidt ældre biler fra 30erne og 40erne. I år var der frit slag, sålænge bilerne var klassiske eller veteran, men der var desværre ikke så stor tilslutning, som vi havde håbet på. Vi var 11 biler, 1 lastbil, 1 motorcykel, og 17 personer. Efter kaffen, var det tid til at komme ud og kigge på nogle af de mange udstillinger. Og jeg skal da lige love for, at jeg blev overrasket. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi regnet med, at der var så meget at kigge på. Foreningen ejer flere af husene i Vesterbølle, hvor der er lavet udstillinger. Der var blandt andet et gammel værkstedsbord fra A.C. Hessellund i Gedsted, og som forhenværende elektrikker, fandt jeg det meget spændende. I samme bygning var der også flere udstillinger med køkkenting, ting til vaskeri, samt en gammel skolestue, hvor der flere gange i løbet af dagen, var undervisning som i gamle dage. Der var også gang i smedjen, hvor trædrejeren også var flyttet ind. Han havde dog nogle problemer med at få gang i drejebænken, da rebet, der skulle trække den rundt, var alt for slapt, og der var ikke mulighed for at justere afstanden mellem hjulene, så rebet blev strammet op. Han opgav til sidst, for lidt senere så jeg han kom gående med en elektrisk drejebænk. Udenfor var der gang i tærskeværket, som blev trukket af en lille blå Fordson Major. Senere på dagen fik en af dem, der passede tærskemaskinen, sig en middagslur i halmen. Under et halvtag, var der en stenhugger, en der stod og malede, samt en der lavede pileflet, og i teltet inde bag ved, var der nogle der solgte betonfigurer og julenisser/pynt. Lige som det var muligt at komme med en tur rundt i hestevogn, så kunne man også komme med en tur rundt i en vogn efter en lille rød International traktor. Herefter var det tid til at gå en tur ud i marken, og se hvad der skete der. Ude i marken var der udstilling af flere ældre traktorer og maskiner. Klokken 14 var der officiel åbning af høstdagene ved borgmester Per Bach Laursen, som efter åbningstalen gik med i marken og høstede med le. Under høsten blev der spillet lidt skuespil, hvor den gravide kvinde, der var med i marken, pludselig skulle føde. Derfor måtte man sende bud efter jordemoderen, som kom tililende på hestevogn, hvorefter den gravide blev kørt tilbage til byen. Efter dette fortsatte høsten i marken, med de nyere maskiner, hvor der på et tidspunkt blev høstet med hele 4 forskellige mejetærskere, og 2 halmpressere på en gang. Nu nærmede klokken sig 15:30, så vi gik tilbage til teltet, hvor man kunne købe vafler, is og meget andet. Vi blev enige om at vi godt kunne spise en vaffel, inden vi kørte hjem, og det var vi ikke ene om, for i teltet var der flere, der have fået samme ide.

Tak til jer der deltog for en hyggelig dag.

Redaktøren