2020-03-04 - 50cc - Klubaften - Red Bull Alpenbrevet

2020-03-04 – 50cc – Klubaften – Red Bull Alpenbrevet

Den 4. marts blev der afholdt foredrag i vores 50cc gruppe og der var et flot fremmøde som sædvanligt. Vi var ca. 50 deltagere. Foredraget var om et knallertløb “Red Bull Alpenbrevet” i Schweiz og 3 unge mænd, Stefan, Chresten og Lasse fortalte om løbet, som de havde været med til i 2019. De tre mænd kom fra henholdsvis Silkeborg, Horsens og Esbjerg. De kendte hinanden gennem arrangementer i de forskellige knallertkluber (og hvis jeg hørte rigtigt, var to af dem i familie). Selve løbet blev afholdt 6.-7. september, og de var en flok på 11, der kørte derned i bil, og havde 4 knallerter på hver trailer. De valgte at tage en overnatning i Tyskland, og i Schweiz havde de booket et hotel, hvor de fik stillet en garage til rådighed, så de kunne makke og skrue i tørvejr. Hotelværten hyggede rigtigt om danskerne, og han havde nok heller ikke så mange turister på denne tid af året. Da der var sne i området, hvor de boede, var det fint at være under tag, når der skulle makkes. Dagen før løbet blev knallerterne synet og indskrevet. De blev tjekket for bremser, lys og forsikring. Derimod var de ikke interesserede i stelnumre. Der var en masse at se på, blandt andet en del knallerter, som ikke kører herhjemme. Der var 1500 knallerter til start, og de blev sendt afsted i grupper af 300 med 15 min interval. Allerede efter ca. 10 min kørsel skruede de på deres knallerter på grund af dyseproblemer. Da løbet startede, var stigningerne så stejle, at mange cyklede opad i 1. gear, og 4 af deltagerne fra den danske gruppe valgte hurtigt at stoppe, simpelthen fordi deres knallerter var for små og svage i motoren. I stedet hoppede de i en bil og fulgte efter. Løbet var i den del af Schweiz, hvor James Bond filmen Goldfinger blev optaget. Undervejs var der rigelig uddeling af Red Bull og Underberg. Vejret skiftede efterhånden fra gråvejr til sol og tilbage igen. På toppen af bjergene oplevede de tæt tåge, og det var virkelig koldt. Højeste stigning var på 11%, og der var mange, der havde problemer med at komme op, selvom de slæbte sig afsted i 1. gear. Nedad var der også mange pauser undervejs på grund af varme bremser. Desværre blev løbet stoppet på grund af en dødelig ulykke. De kørte tilbage igen ad samme vej. Derfor blev løbet kun på en dag fra 9.00 – 17.00. De undrede sig over, at der var både modkørende og overhalende trafik samtidig med løbet. Det er dog første gang i løbets 10 årige historie, at der har været et dødsfald. Efter præmieoverrækkelsen var der aftenfest, hvor der var fadøl på 1 liter. Lyder som en god fest. Der var ikke mere styr på deltagerne, end at de 4, der endte i bil også blev indskrevet ved løbets slutning, som om de havde deltaget og gennemført. Danskernes oplevelse var, at man havde opfordret til at knallerter var lovlige, og eftersom vi danskere er et lovlydigt folk, var danskernes knallerter lovlige, og derfor havde de store problemer med stigninger i bjergene. Men i år (hvis der bliver et alpeløb igen i disse corona tider), så vil de også komme på tunede knallerter, så de har noget mere fart og trækkraft. En billet til løbet kostede 380 kr. og det var inkl. mad. Løbet var på 120 km. Løbet foregår forskellige steder i Schweiz hvert år. Det er forskelligt både på km og stejlhed. Foredraget blev afsluttet med en video, der var optaget af enten Stefan, Chresten eller Lasse, hvor han kørte nedad på ca. en 30 km lang strækning, uden motor og derfor heller intet lys. Han startede dog motoren, da de kom i møde med politiet. Videoen ligger på YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=iJouwpq38zc). Indtil vi så videoen, syntes jeg, at det lød mega spændende, og var ved at tænke, om det var noget jeg og min bette puch skulle overveje, men FOR DÆLEN DA, på videoen kan man se, at på mange meget stejle steder, var der intet autoværn, kun nogle pæle og ham, der optog video via et kamera på hjelmen, kiggede ofte ud og ned, og så følte jeg i hvertfald, at jeg “væltede ned af bjerget”. Jeg synes, det virkede vildt skræmmende. Ellers var det en rigtig god video, der også viste både farten, naturen og et hurtigt kig til de fastboende i fine, hyggelige huse.

Tak til de tre unge mænd for et godt og spændende foredrag om et specielt løb i de schweiziske alper.

Bodil Jensen