2020-02-12 - Klubaften - 3D Print

2020-02-12 – Klubaften – 3D Print

Onsdag den 12. Februar havde vi besøg af Anders og Søren, der fortalte om 3D print. Baggrunden for besøget udspandt sig af, at Søren havde brug for en højgearsaksel til hjælp til at montere kobling sin BMW Isetta. Og hvorfor så ikke bare 3D printe sådan en? Han fik hjælp til det af sin nabo Anders, og efterfølgende købte han selv en 3D printer. Søren skrev om dette i forrige klubblad, og tilbød at de ville komme og fortælle om 3D print. Aftenen startede med at Anders fortalte lidt om de forskellige printere, hvor FDM (Fused Deposition Modeling) printerne er dem, der er mest udbredte. En FDM printer kan anskaffes for mellem 1000 og 5000 kr. Herefter så vi et par videoklip af forskellige printere, der printede. Derefter fortalte Anders lidt om forskellige plasttyper, hvor typen PLA er den mest udbredte. Han fortalte også om nogle af de andre typer, hvor der blandt andet fås typer, som er lige som gummi, og som kan bruges til pakninger. Der findes også plasttyper, som indeholder træ og metal, men disse typer er sværere at printe med, og slider meget på printdysen. Anders havde medbragt to printere, som stod og printede under foredraget, så vi alle kunne se, hvordan det foregik. Han havde også medbragt nogle af de ting, han havde printet, heriblandt et fin figur af en dame, som han skænkede klubben. Herefter gennemgik han, hvordan man tegner emner før de kan printes, og som eksempel tegnede han en Aalestrup Classic oplukker. Her blev det tydeligt for alle, at det ikke var det at printe, der var det svære i processen. Nej, det er det at tegne emnet, der er den helt store udfordring, hvilket Søren også bekræftede. Når emnet er tegnet, skal det “Slices”, hvilket betyder at tegningen, skal oversættes til en arbejdsgang, som printeren kan forstå. Der findes programmer til dette, og efter vi havde lavet sådan en, så simulerede Anders et print, og under denne simulering fandt vi et par fejl ved vores tegning. Det er netop derfor, det er godt at simulere et print, før man laver et rigtigt print. Efter foredraget var der en del spørgsmål, og Anders svarede på dem alle, så godt han kunne, og da han arbejder med 3D print til dagligt, så var det let for ham at svare på spørgsmålene. Jeg tror de fleste var ret imponerede over, hvor meget man kan lave med en 3D printer, og hvilke muligheder, der er med sådan en. Anders sluttede med at sige, at vi var velkommen til at kontakte ham, hvis vi ville vide mere.

Tak til Anders og Søren for en spændende aften.

Redaktøren