2019-10-05 - Løvfaldstur

2019-10-05 – Løvfaldstur

Turen var arrangeret af Ole og Ulla. Man kunne møde op i klubhuset, og sammen spise sin medbragte morgenmad, og det var der ret mange, der benyttede sig af. Klokken lidt i 10 tog Ole ordet, og fortalte kort om dagens program. Vi ville få en tur på omkring 60 kilometer. Der ville være et stop ved Haverslev, hvor der var mulighed for at komme på toilet, der ville være frokost ved hammerværket, og derefter rundvisning. Turen ville slutte hjemme ved Ole og Ulla i Støvring, hvor der ville være kaffe og kage. Der var 17 biler, der startede fra Aalestrup. Vejret var godt. Der var mildt og solskin. Fra Aalestrup kørte vi til Simested, i Thorup drejede vi mod Nørager. I Nørager stødte endnu en til på turen, så vi nåede op på 18 køretøjer, for der var både biler og motorcykler med på turen. Ja og så en enkelt lastbil jo. Efter Nørager kom vi til Mejlby. I Mejlby er nok en af landets bedste efterskoler for elever med læse/stave vanskeligheder. Da vi ankom til Haverslev, holdt vi rast på kirkens p-plads, og der var mulighed for at komme på toilet, og at proviantere, hvis man nu skulle have glemt madpakken. Som arrangør kan man jo ikke huske alting, og med så fin en rute, er det helt i orden at have glemt madpakken! Der blev fyldt godt op på parkeringspladsen med små biler, store biler, motorcykler og en enkelt lastbil. Uha det så godt ud. Der var også tid til at beundre Jytte og Jørgens nye folkevogn. Turen gik videre over Suldrup til Hammerværket i Godthåb. Der spiste vi vores mad inde i restauranten, hvor der var dækket så fint op til os, med både tallerkener og bestik. Der var mulighed for at købe drikkevarer til yderst rimelige penge. Det tog ikke mange sekunder før rummet blev fyldt med snak. Efter at have fået stillet den værste sult, begyndte vores rundviser Knud at fortælle om Hammerværket. Det var yderst interessant. Kort fortalt så startede værket op som papirfabrik, og for at det skulle gå godt for fabrikken, så valgte man at kalde husene omkring for Godthåb. Der var meget okker i vandet, og det gjorde at det papir, der blev produceret, ikke var hvidt, men havde et gulligt skær. Det var svært at konkurrere med papirfabrikken i Silkeborg, så efter nogle år blev fabrikken lukket, og kom til at stå tom. Christian Zinck mistede sin læreplads, og da bønderne havde brug for en smed i landsbyen, opfordrede de ham til at starte en smedje i Sejlflod. Han gik i gang med at producere skovle, og det blev mere og mere effektiviseret, og senere opkøbte han papirfabrikken. For at være så effektiv som muligt, så tog han ud og så, hvordan en maskinhammer fungerede, hvorefter han tog hjem og fik bygget en. Der er meget mere at fortælle om Hammerværket, så det er bestemt et besøg værd. Der var en arbejdende smed, som demonstrerede, hvor effektivt det var med en maskinhammer. Efter en fantastisk rundvisning, var det tid til at køre videre. Vi kørte ad små veje til Støvring, hvor der var et overdådigt kaffebord, med tre forskellige kager at vælge i mellem, eller smage på alt efter behov. Der viste Ole også sit album og pokaler frem, fra da han kørte race. En super god dag nærmede sig en afslutning, og efter lidt mere hyggesnak gik turen hver til sit.

Tusind tak for en skøn tur, fantastisk debut til jer.

Dorthe Filskov Linnemann