2019-06-02 - Sommersøndag ved Grønhøj Kro

2019-06-02 – Sommersøndag ved Grønhøj Kro

Søndag formiddag den 2. Juni så vejret ud til at ville arte sig pænt, så jeg trak Hondaen ud af garagen, og besluttede mig for at køre ned til Grønhøj Kro lidt sydvest for Viborg, ude midt på heden til ”Sommersøndag på Grønhøj Kro”. Et nyt initiativ som Veteranmadammerne” sammen med kroejeren havde sat på skinner. Alle slags køretøjer var velkommen, og der var mange af dem. Temaet var tilbage til 1950erne, hvor Morten Korch stilen var blevet fundet frem, og blev dyrket helt ud i hjørnerne. (Kroen har et museum netop om Morten Korch). Der var opstillet et, fra den tid, omrejsende nostalgi tivoli med skydetelt, børnekarussel, tombola, isbod og meget andet.Øl, vand, kaffe og kage samt pølser direkte fra grillen kunne købes. Flere var mødt op i tidstypisk påklædning, som piftede det hele op, så man følte sig tilbage til den tid. Efter åbningsceremonien kl 13, var der frem til kl 15 fællessang og underholdning fra scenen. Veterandamerne og kromanden gav den fuld gas hele dagen, og gjorde deres til, at alle havde en god dag. Jeg ankom ca. kl 12:30, og der var der allerede helt sort af
mennesker. Alt i alt en god oplevelse/tur, som jeg kan anbefale.

Poul Gross Nielsen


Vi havde set at der var træf i Grønhøj. Vejret var fint med solskin, så vi besluttede os for at tage en tur derned. Stort træf med veterankøretøjer, musik og underholdning. Opstart den 2. Juni, og så ellers hver søndag i Juni, Juli og August ved Grønhøj Kro, der ligger mellem Viborg og Karup. På den midtjyske hede ligger kroen, som er en kongelig privilegeret kro fra 1848. Gregers Laigaard driver kroen, og er femte generation, siden hans tipoldefar købte kroen i 1864. Ideen til disse sommersøndage kom da de tre veteranmadammer sad sammen med kromanden. De spurgte Gregers om der ikke var noget træf i nærheden. Det mente Gregers ikke og så kom ideen til disse sommersøndage. Der var indvielse kl. 13, men allerede inden middag, var marken bag ved kroen ved at være godt fyldt med veterankøretøjer. De to veteranmadammer var klædt i rigtig Morten Korch stil med kjoler, forklæde og tørklæde om hovedet. På stedet er der også et Morten Korch Museum, som blev indviet i 2013 i kroens staldbygninger. Det er Danmarks eneste Morten Korch Museum med ting fra de forskellige film. Kromanden har i samarbejde med Morten Korch’s efterladte samlet effekter til museet:

Der brænder en ild
Fra denne film kunne blandt andet ses brandbilen, gamle Nisteds sofa og mappen, som var gemt i armlænet, samt telefoncentralen, hvor de ringede fra, da det brændte på Klintegaarden.

Vagabonderne på Bakkegaarden
Fra denne film kunne blandt andet ses Klinke Hans’s trækvogn, som han kørte rundt med og limede porcelæn sammen, som var gået i stykker, og solgte alt fra hønseringe til julekort, som han havde i vognen.

De røde heste
Fra denne film kunne blandt andet ses Poul Richards røde traktor, som han også kørte på i mange andre film.

Flintesønnerne
Fra denne film kunne blandt andet ses den grønne Jeep, som sønnerne kørte til marked i sammen med Karen.

Svanegaarden
Fra denne film kunne blandt andet ses flyet, som Villy Rathnow kom flyvende i til Svanegaarden.

Der var også mange andre ting, som lille Per’s seng og elefanten Bodil Kjær fra filmen “Far til fire”.

Der er også et landbrugsmuseum i den gamle lade, som også er en del af museet. Det består af mange ting fra dengang heste var trækkraft. Der var mange hestekøretøjer, en gammel kane, mange forskellige høstmaskiner, en kartoffeloptager og mange andre redskaber. De havde også en køkkenudstilling med potter, pander, en gammel røremaskine og syltekrukker. Der var også en vandreudstilling i Svenskerhuset, som ligger i krohaven. Den handlede om kolonister, de såkaldte kartoffeltyskere. De tyske indvandrere blev inviteret af den danske konge, for at opdyrke og kolonisere Jyllands hede. De blev lokket med løfter om, at de ville få en gård med jord, husdyr, udstyr, penge, skattefrihed i 20 år samt fritagelse fra militæret. Det kneb dog med at indfri løfterne, hvilket skabte en del utilfredshed blandt kolonisterne. Vi var en 10-12 stykker fra Aalestrup Classic Bil og MC Klub på trods af, at vi ikke havde arrangeret fælles kørsel, eller aftalt noget på forhånd. Der var ca 100 veterankøretøjer i alt og vejret var fint hele dagen med solskin og ingen regn, så det var alletiders dag. Meget interessant at se museet, da vi ikke vidste at der var et Morten Korch museum i Grønhøj. Det er bestemt et besøg værd.

Jytte Kristensen