2012-05-25 - Græsted Veterantræf

2012-05-25 – Græsted Veterantræf

Grethe og jeg deltog med VOLVO STARKE i Græsted veterantræf. En oplevelse vi havde ønsket os i flere år.
Fredag d. 25 startede vi fra Gedsted kl. 9. Jeg med lidt sommerfugle i maven, for det var jo en lang tur for et par ældre herrer. Da vi kom til Vejle var jeg lige ude og tjekke af, inden vi kørte videre, alt var vel, selv om motorrummet mest mindede om en sauna, dieselen svedte gevaldigt. Men der hjalp ingen kære mor, vi kørte videre, og kl. 12 var vi ved den gamle Lillebæltsbro, en smal passage, når man ikke kan slå sine spejle ind. Vi havde et ærinde hos en lastbilmand i Årup, hvor jeg var inde og se hans projekt (en VOLVO TITAN ), men tiden løb, og vi måtte videre. Målet var Hornbæk, hvor vi havde lejet et sommerhus. Over Storebælt og til Ringsted, hvorfra turen gik op over Roskilde og Hillerød og endelig til Hornbæk, hvor vi var kl. 1830.
Lørdag formiddag kørte vi til Græsted ad små veje. 3-4 km. Før pladsen mødte vi 3 lokomobiler. Først troede vi, at vi kørte i den forkerte retning, men besluttede at fortsætte, og kom da også til træffet. En time senere kom dampkøretøjerne, de kører vel kun 4–5 km/t. Vi blev godt modtaget, og kom på plads. Vores ankomst var allerede afsløret dagen før, da det rygtedes at en blå Volvo lastbil med ”jydelister” var kørt gennem Fredensborg. ” Jydelister ” er sjællændernes betegnelse for alu-listerne på siden af førerhuset, pynt som man åbenbart ikke brugte på de sjællandske karrosserifabrikker. Vores forventninger til træffet blev så rigelig indfriet. I alt 35 hektar område var fyldt med alt for en hver smag. Træffet, der var det 16. i rækken, startede som ”damptræf”, og bar da også præg heraf. Store lokomobiler på 8 ton kørte rundt på pladsen, eller stod og trak et maskineri. Overalt fornemmede man kulrøgen (godt eller skidt). Biler, mc og knallerter dominerede selvfølgelig træffet. Jeg vil gætte på 200 – 300 biler og 100 tohjuler. En afdeling med traktorer, landbrugsmaskiner, militærkøretøjer, et classic tivoli, stumpemarked og meget mere. Afdelingen hvor vi holdt med lastbilerne talte også godt. 30–40 køretøjer, heriblandt en Zone redningsstation med 3 køretøjer. Altid var der aktivitet, folk gik rundt i tidstypisk tøj, eller kom kørende på en knallert eller måske en Ferguson. Vi mødte Jens fra Klejtrup, hans bedre halvdel er fra egnen, og de var der som hjælpere. Vi var enige om, at vi godt kunne anbefale andre fra klubben at tage til Græsted.
Vi havde planlagt at køre hjem, når træffet sluttede mandag til aften, hvilket ville resultere i at vi først ville være hjemme midt om natten. Derfor pakkede vi mandag formiddag og kørte til middag. Turen hjem gik uden de store problemer, dog måtte jeg sidde på et vattæppe de sidste 100 km. Starke havde det fint, men han er jo også den yngste.

Grethe & Ove Haubro