2009-07-11 - Besøg på Skive Kaserne

2009-07-11 – Besøg på Skive Kaserne

Spændingen og forventningen var stor, da jeg sammen med Aalestrup Classic var inviteret til at se Skive kasserne. Aalestrup Classic havde fået en mulighed for at få et indblik i Ingeniørtroppernes materiale og dagligdag, og havde derfor lavet en af mange oplevelsesture, som klubben er så god til.
For mig var turen til Skive kasserne ud over det at skulle se materialet, også et gensyn med noget jeg ikke havde set i 23 år, idet jeg i 1985-86 aftjente min værnepligt netop her. Og lad mig bare slå fast med det samme, at da vi kørte gennem vagten, var det lidt ligesom at komme hjem, om det var fordi jeg ubevist havde savnet den, eller fordi den ikke have ændret sig en tøddel på 23 år, det skal jeg lade være usagt.
Da vi kørte ind på garageområdet må man sige at kontrasterne var slående, idet jeg havde fornøjelsen af at have fået kørelejlighed med Aalestrup Classics formand, Henrik Bygholm i hans dejlige og lidt sjove Fiat Multipla fra 1965. En bil fra dengang hvor knap 40 hestekræfter var i den pæne ende af motorstørrelser, og en passagerkomfort, der gjorde at jeg under hele turen skulle debattere med reservehjulet om retten til at være der. Da den på behørig vis blev parkeret ved siden af en af Ingeniørtroppernes Brolægger med Leopardundervogn med over 800 hestekræfter og en driftsøkonomi, der svarer til 210 meter pr. liter diesel, ja så kunne man godt føle sig lidt lille.
Der var under rundvisningen rig lejlighed for de mange bil og motorcykelentusiaster, der var med fra Aalestrup Classic, for at se på og få en snak om mekanik og teknik, der var en del størere end på deres egne køretøjer. Eksempelvis kunne ingeniørerne på 4 minutter udlægge en bro, der kunne spænde over 22 meter og bære 74 tons. Ligeledes havde de en reservemotor til en Leopardkampvogn, en reservedel til knap 1,4 million, og den kunne de for øvrigt skifte på ca.20 minutter.
Under fremvisningen var der ligeledes mulighed for at komme ud og køre i en af forsvarets pansrede mandskabsvogne, hvilket for de fleste var en ny og spændende oplevelse, og for nogle af os andre en kærkommen lejlighed for at genopleve tiden på et bæltekøretøj. Og en oplevelse var det, det at suse ud af pansersporet med resterne af ungdommens gyldne lokker strøget tilbage af vinden, mens man indåndede duften af fyrskov og dieselolie, ja det får nu lige det gamle krigerhjerte til at slå bare lige lidt hurtigere.
Efter køreturen var der kaffe og fremvisning af våben og personlig udrustning, hvor der var mulighed for såvel at prøve, som at spørge løs. Dette udnyttede en af klubbens medlemmer, den tidligere vognmand Knud Jacobsen, til at være den første til at se med fingrene, og da det blev muligt at ”se” på våbnene, ja så slog han til.
Men snakker vi militær, så snakker vi også om udsendelser, og deraf følgende farer, hvilket vi også fik en indsigt i gennem en film, som var optaget af hold 4 i Afghanistan. Man havde i filmen søgt at skildre den hverdag vores drenge lever i. Og i denne fremskudte position, en hverdag der på et splitsekund kan forvandle smil og glæde til smerte og vedvarende sorg, når det værst tænkelige sker. Nemlig at alle ikke kommer hjem igen, men giver det største og ultimative offer for freden, nemlig livet.

Næstformand i Aalestrup Borgerforening
Tom Sørensen, Aalestrup